יום עיון בבית הספר הריאלי חיפה

ביום שלישי, י"ט בכסלו תשפ"ו, 9 בדצמבר 2025, קיימה הקרן להנצחת קדושי קהיר יום עיון קצר בבית הספר הריאלי בחיפה זו הפעם ה-13, ונטלו בו חלק פעיל כארבעים תלמידות ותלמידים מכיתות י–יא הלומדים במגמת המזרח התיכון.

יום העיון הוקדש השנה לסוגיות בליבת עבודת המודיעין. פתח את היום מנכ"ל בית הספר הריאלי, אל"ם (מיל') עדו מזורסקי, שהדגיש את חשיבות הלימוד של פרשיות מן העבר, והזכיר את הערכים שהנחו אז ומנחים כיום את הלוחמים. ד"ר גדי ורשה, מרצה ליחסים בין-לאומיים באוניברסיטת חיפה וחבר הנהלת הקרן, נשא את ההרצאה המרכזית שעסקה באתגרים מהותיים בהפעלת מקורות אנוש. הוא ריתק את התלמידים אשר גילו ענין עצום ושאלו שאלות רבות. פרופ' נחם אילן, ראש הקרן, התייחס בדברי הסיכום שלו להרצאה ולזיקתה הרחבה והעקרונית לחיי כל אחת ואחד מאיתנו. חתם את יום העיון המוצלח מר מתן מורג, מנהל שותף של בית בירם.

תודתנו לשותפנו המעולה, המורה ומרכז מקצוע מזרח תיכון בבית הספר הריאלי, מר גיל חנן, אשר דואג מדי שנה לארגון היום באופן יעיל ומכובד, ומלמד על העסק הביש – "מבצע סוזאנה" בכיתות המגמה. יצוין כי לפני שנה זכה גיל בפרס אברהם שרוני על הצטיינותו לאורך שנים בהוראת תרבות האסלאם בבית הספר.

אזכרה

ביום שני, ח' בשבט תשפ"ו, 26 בינואר 2026, התקיימה במרומי בית הקברות הצבאי בהר הרצל האזכרה השנתית לסא"ל ד"ר משה מרזוק ולסא"ל שמואל עזר, שנתלו בקהיר לפני 71 שנים בעקבות מבצע "סוזאנה", שהשתבש וקרוי במילון הישראלי "העסק הביש" או "הפרשה". נכחו באזכרה כמאתיים צעירות וצעירים ממוסדות חינוך ברחבי הארץ. בשבועות שלפני האזכרה הרצה ראש הקרן, פרופ' נחם אילן, בפני התלמידים במוסדותיהם על הרקע להפעלת החוליות, על תוצאות ההפעלה הרשלנית והכושלת שלהן, ועל אישיותם של חללי הפרשה ושל אסיריה.

כמדי שנה הנחתה את המעמד נורית שפירו, חברת הנהלת הקרן, וכדרכה עשתה זאת בנועם וברגישות.

תא"ל (מיל') יובל חלמיש, מנכ"ל המל"ם, נשא דברים בפני המשתתפים וייחד את דבריו בעיקר לבני הנוער. הוא הדגיש עד כמה ערכי צה"ל פיעמו בלב חברי החוליות בקהיר ובאלכסנדריה, וכיצד מימשו משה מרזוק ושמואל עזר בחייהם את תודעת האחריות היתרה שלהם כמפקדים.

גליה קורן, אחייניתו של שמואל עזר, קראה מקאמה מרגשת פרי עטה, ובה תיארה מחוויותיה כבת למשפחה שכולה.

בתום הטקס הרשמי התפתחו קבוצות שיח ספונטניות בין הצעירים לבין בני המשפחות וחברי הנהלת הקרן להנצחת קדושי קהיר, ובהן ליבנו שאלות נוקבות שהאירוע עורר אצלם. התרגשות מיוחדת עוררה נעמה, נינתה של מרסל ניניו-בוגר, החברה היחידה ברשת. נעמה הגיעה לאזכרה עם בני כיתתה מחטיבת הביניים ברלב בכפר סבא, ושיתפה את הנוכחים בחוויותיה כנינה של אישה אצילת נפש.

יום עיון בנושא פרשת "העסק הביש" ויהודי מצרים

ביום חמישי, ב' באדר תשפ"ו, 19 בפברואר 2026, קיימה הקרן להנצחת קדושי קהיר יום עיון בשיתוף מרכז דהאן באוניברסיטת בר־אילן על פרשת "העסק הביש" ויהודי מצרים. האולם היה מלא עד אפס מקום, המשתתפים נטלו בו חלק פעיל, וציינו בסופו כי היה מרתק, מעמיק ומעשיר.

ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, פתח את יום העיון בדברי ברכה. אחריו בירך ד"ר יניב מזומן מנכ"ל יד יצחק בן-צבי, השותף למיזם. ברכתו הייתה מוקלטת ומשודרת מפני שהיה במילואים. לאחר מכן התקיימו ארבע הרצאות אשר בחנו את הפרשה ואת רקעה מזוויות מגוונות.

פרופ' נַחֵם אילן, ראש הקרן, פתח בהרצאה שבה סרטט את תווי הפנים הייחודיים של הקהילה היהודית במצרים במאה העשרים – קהילת מהגרים משכילה, מעורבת במרחב התרבותי, הלאומי והכלכלי, שהיו בה שורשים קראיים קדומים. ההרצאה שימשה רקע חיוני כדי להכיר את קרקע גידולם של גיבורי הפרשה.

נצ"ם (גימ') אלה שושנה, מנהלת הקרן, הציגה בהרצאתה "אידאלים, ערכים ואחריות אישית – 71 שנים לפרשת 'העסק הביש'" את סיפור הפרשה, עולמם הערכי של אנשי הרשת לצד האחריות האישית שנשאו גם כאשר נותרו לבדם במערכה.

ד"ר גדי ורשה בחן את הפרשה מן הזווית המודיעינית והמקצועית בהרצאתו על אתגרים בהפעלת מקורות מודיעין אנושיים. בין היתר עמד על הפער בין העקרונות הנדרשים בהפעלה מקצועית מסוג זה לבין האופן שבו הופעלו אנשי הרשת בפועל, שהיה רשלני, לא מקצועי ומופקר.

הגב' טלי שקד חתמה את האירוע בהרצאה על "אומנות כמשאב נפשי", ובה ניתחה אחדים מרישומיו של מאיר זפרן, מנידוני הפרשה, שבהם תיאר את ימי המעצר, החקירות הקשות והחיים בכלא. הגב' שקד הדגישה כיצד היצירה שימשה עבורו עוגן נפשי וכלי הישרדותי במציאות בלתי אנושית.

ההרצאות פרשו לפני הקהל תמונה רב-ממדית: קהילה, אידיאולוגיה, כשל מודיעיני, ועמידה אנושית מעוררת השראה — סיפור שהוא היסטוריה לאומית וטרגדיות אישיות.

הקרן תמשיך לפעול להעמקת המחקר, להנגשת המידע ולהנצחת פועלם של נידוני קהיר.

התמונות באדיבות מרכז דאהן
X סגירה
גלילה למעלה