יום עיון בנושא פרשת "העסק הביש" ויהודי מצרים

ביום חמישי, ב' באדר תשפ"ו, 19 בפברואר 2026, קיימה הקרן להנצחת קדושי קהיר יום עיון בשיתוף מרכז דהאן באוניברסיטת בר־אילן על פרשת "העסק הביש" ויהודי מצרים. האולם היה מלא עד אפס מקום, המשתתפים נטלו בו חלק פעיל, וציינו בסופו כי היה מרתק, מעמיק ומעשיר.

ד"ר שמעון אוחיון, מנהל מרכז דהאן, פתח את יום העיון בדברי ברכה. אחריו בירך ד"ר יניב מזומן מנכ"ל יד יצחק בן-צבי, השותף למיזם. ברכתו הייתה מוקלטת ומשודרת מפני שהיה במילואים. לאחר מכן התקיימו ארבע הרצאות אשר בחנו את הפרשה ואת רקעה מזוויות מגוונות.

פרופ' נַחֵם אילן, ראש הקרן, פתח בהרצאה שבה סרטט את תווי הפנים הייחודיים של הקהילה היהודית במצרים במאה העשרים – קהילת מהגרים משכילה, מעורבת במרחב התרבותי, הלאומי והכלכלי, שהיו בה שורשים קראיים קדומים. ההרצאה שימשה רקע חיוני כדי להכיר את קרקע גידולם של גיבורי הפרשה.

נצ"ם (גימ') אלה שושנה, מנהלת הקרן, הציגה בהרצאתה "אידאלים, ערכים ואחריות אישית – 71 שנים לפרשת 'העסק הביש'" את סיפור הפרשה, עולמם הערכי של אנשי הרשת לצד האחריות האישית שנשאו גם כאשר נותרו לבדם במערכה.

ד"ר גדי ורשה בחן את הפרשה מן הזווית המודיעינית והמקצועית בהרצאתו על אתגרים בהפעלת מקורות מודיעין אנושיים. בין היתר עמד על הפער בין העקרונות הנדרשים בהפעלה מקצועית מסוג זה לבין האופן שבו הופעלו אנשי הרשת בפועל, שהיה רשלני, לא מקצועי ומופקר.

הגב' טלי שקד חתמה את האירוע בהרצאה על "אומנות כמשאב נפשי", ובה ניתחה אחדים מרישומיו של מאיר זפרן, מנידוני הפרשה, שבהם תיאר את ימי המעצר, החקירות הקשות והחיים בכלא. הגב' שקד הדגישה כיצד היצירה שימשה עבורו עוגן נפשי וכלי הישרדותי במציאות בלתי אנושית.

ההרצאות פרשו לפני הקהל תמונה רב-ממדית: קהילה, אידיאולוגיה, כשל מודיעיני, ועמידה אנושית מעוררת השראה — סיפור שהוא היסטוריה לאומית וטרגדיות אישיות.

הקרן תמשיך לפעול להעמקת המחקר, להנגשת המידע ולהנצחת פועלם של נידוני קהיר.

התמונות באדיבות מרכז דאהן
X סגירה
גלילה למעלה