ראשי » פעילויות ואירועים 2025
אירוע לציון 70 שנה למבצע סוזאנה ועלייתם לגרדום של ד"ר משה מרזוק והמהנדס שמואל עזר
ביום שלישי, 4 בפברואר, התקיים האירוע המרכזי לציון 70 שנה למבצע סוזאנה, או כפי שנקרא בציבוריות הישראלית 'העסק הביש', במרכז למורשת המודיעין בגלילות. בניגוד לחששות האולם היה מלא עד אפס מקום, ואחדים נאלצו לשבת על המדרגות. הנשיא יצחק הרצוג שלח ברכה מוקלטת ובה ציין את גבורתם של מרזוק ועזר וחבריהם לרשת. הוא הדגיש את הצורך בביקורת פנימית, לרבות ביקורת ציבורית על מערכת הביטחון והדרג המדיני. האלוף במיל' אהרן זאבי פרקש, ראש אמ"ן לשעבר וכיום ראש המל"ם, הרצה על 'מהעסק הביש עד שבעה באוקטובר'. הוא דיבר בעיקר על חובת האחריות האישית, חובת החקירה הממלכתית וחובת יישום הלקחים והנחלתם מדור לדור. אי אפשר היה שלא לקשור את מה שהתרחש בעבר למה שקורה היום. פרופ' נחם אילן, ראש הקרן להנצחת קדושי קהיר, הרצה על מאמץ של שבעים שנה לזיכרון ולהנצחה מיום ההוצאה להורג בתקופת ההדחקה ועד להקמת הקרן ב-1991 והפעולות המגוונות שנוקטים חבריה מאז ייסודה. להקת 'גדולים במדים' ריגשה את הקהל בשיריה. סרטי התיעוד ובהם קטעי ראיונות עם נידוני 'הפרשה' ועם בני משפחותיהם מהדור השני והשלישי הוסיפו נופך אישי לאירוע והעידו על כך שהמאמץ לזיכרון והנצחה מחלחל לילדים ולנכדים.
הנחתה את הערב בנועם וברגישות נורית שפירו, חברת הקרן להנצחת קדושי קהיר.
70 שנה ל"עסק הביש" - מבצע "סוזאנה" (חלק א')
70 שנה ל"עסק הביש" - מבצע "סוזאנה" (חלק ב')
עדת הקראים והקשר לפרשת 'העסק הביש'
ביום חמישי י"ב בשבט 10.2.25, התקיים אירוע בשיתוף מרכז היהדות הקראית העולמית ומכון בן צבי , היה זה ערב אודות היהדות הקראית, ואירוע לציון 70 שנה לעלייתם לגרדום של קדושי קהיר.
הערב המכובד התקיים בעיר אשדוד והגיעו אליו בני העדה הקראית מכל רחבי הארץ , אופקים, רנן, באר שבע קריית גת רמלה אשדוד ועוד , וכן משפחות עזר ומרזוק ונציגי הקרן להנצחת קדושי קהיר. מוטי מנשה יו"ר עמותת היהדות הקראית העולמית, פתח והדגיש את מנהיגותם וגבורתם של עולי הגרדום ד"ר משה מרזוק שכאמור היה בן לעדה הקראית, והמהנדס שמואל עזר. פרופ' נחם אילן הרצה על ערכים, אידאלים ואחריות אישית, 70 שנה לעסק הביש תוך הצגת דמותו של משה ומחויבותו לעדת הקראים . ד"ר דותן ארד הרצה על חיי המשפחה של הקראים במצרים, וחכם ד"ר משה פיירוז: עדת הקראים המשבר והתקומה – הישוב היהודי הקראי במצרים במאה העשרים, חתמה פרופ' גולדה אחיעזר בהרצתה על אנציקלופדית בני המקרא – המפעל המתחדש. את האירוע ליוו בפיוטים מסורתיים הזמר והפייטן רותם כהן וצוות של 3 נגנים. הנחתה חברת הקרן להנצחת קדושי קהיר נורית שפירו ומאחורי הקלעים טרחה קדמה וארגנה אושרה גזר סמנכ"לית עמותת היהדות הקראית העולמית.
צוהרי עיון בספריה באוניברסיטת חיפה - 70 שנה לפרשת 'העסק הביש', זווית אחרת
ביום ראשון, כ"ה בשבט, 23 בפברואר, הגיעו כ-50 מעובדי הספרייה ואחרים לצוהרי עיון שארגנה רונית מרקו קוסר, מצוות ספריית האוניברסיטה, באודיטוריום של ספריית יונס וסוראיה נזריאן, בשיתוף עם הקרן להנצחת קדושי קהיר.
המפגש עסק באמנות כמשאב נפשי תוך עיון במבחר רישומים של מאיר זפרן ורוברט דסה, זכרם לברכה, נידוני קהיר שישבו בכלא המצרי שנים רבות בשל חלקם במבצע "סוזאנה", שנקרא בציבוריות הישראלית "העסק הביש". רוברט דסה הצליח להבריח את רישומיו כשהשתחרר מהכלא, ואילו מאיר זפרן הכין את רישומיו בעודו בתפקיד בטוגו בסוף שנות השבעים, שנים אחרי שהשתחרר (ב-1961). שניהם תארו ברישומיהם את החיים והתלאות שעברו במהלך החקירות ובכלא המצרי.
פתחה אלה שושנה, מנהלת הקרן להנצחת קדושי קהיר, כשסקרה וניתחה את הרקע ל"עסק הביש", מהלכו ותוצאותיו. פרופ' נחם אילן, ראש הקרן, הרצה על אמנות כדרך להתמודדות עם טראומה. יואל זפרן, בנו של מאיר, ריגש את הקהל בסיפורים על אביו שצייר עד יום מותו.
רונית הנחתה את האירוע ברגש ובחן.
בסיום ההרצאה ולאחריה ציינו המשתתפים כי היה מרתק ומרגש, וכי נדהמו מהדמיון למצב הנוכחי.
כתוב את הכותרת כאן
לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.