רוברט דסה, אחרון אסירי "הפרשה", הלך לעולמו

מאות אנשים ליוו ביום חמישי, כ"ג באלול תשפ"ד, 26 בספטמבר 2024, את רוברט דסה למנוחת עולמים בקיבוץ עינת. הוא נדון ל-15 שנות מאסר עם עבודת פרך בגין חברותו בחוליה האלכסנדרונית שהפעיל המודיעין הישראלי במצרים בראשית שנות החמישים. רוברט היה אחד מארבעת האסירים האחרונים ששוחררו בפברואר 1968 בזכות עקשנותו ונחישותו של ראש המוסד אז, האלוף מאיר עמית. בהיותו בכלא בלט כשרון הרישום והציור שלו, והוא המשיך להביעו משהגיע ארצה. בביתו תלויים ציורים רבים מעשה ידיו, עתירי צבע ועומק רגשי. רוברט נקבר ליד חברתו הקרובה מרסל ניניו-בוגר, החברה היחידה ברשת. קשרי הרֵעוּת ביניהם היו מעבר לאחווה, וילדיו, כמו ילדי האסירים האחרים, כינו אותה "דודה מרסל".

במעמד ההספדים ספדו לו בין היתר בנו גיא ונכדו רועי,  תמיר פרדו, ראש המוסד לשעבר; פרופ' נחם אילן, ראש הקרן להנצחת קדושי קהיר; וליאורה טיטינגר, בתו של ויקטור לוי ז"ל, חברו הטוב בכלא ובארץ. שולי נתן הרטיטה לבבות רבים כששרה את "ירושלים של זהב" לבקשת המשפחה. סא"ל במיל' גדעון מיטשניק הנחה את הטקס.

אירוע לפתיחת תערוכת ציוריו של רוברט דסה במוזאון האצ"ל בתש"ח

ב-9 ליוני 2024 נחנכה במוזאון האצ"ל בתש"ח שבחוף תל אביב תערוכת ציוריו הנודדת של רוברט דסה. דסה אייר וצייר בהיותו 14 שנים בכלא במצרים, וכששוחרר הצליח להבריח עמו את עבודותיו.                                                                                                                                                        באירוע הפתיחה נכחו עשרות משתתפים. פתח את המעמד ד"ר שלמה דרור, יוזם התערוכה והאוצר שלה. ממלא מקום ראש יחידת המוזאון במשרד הביטחון, ד"ר עופר בורד, בירך את הנוכחים, וחבורת הזמר של משרד הביטחון, "צליל בטוח", הנעימה וריגשה בשירתה.                                  בנו של רוברט דסה, גיא, שיתף את הקהל ברשמיו מיחסי הרעות ההדוקים והמיוחדים שנרקמו בין האסירים ונשמרו גם לאחר שחרורם.                 אלה שושנה, מנהלת הקרן להנצחת קדושי קהיר, הרצתה על: הרקע  ל'עסק הביש', מהלכו ותוצאותיו,  ופרופ' נחם אילן, ראש הקרן, הרצה על "אמנות כמשאב נפשי". כלת פרס ישראל, פרופ' זהבה סולומון, נשאה את ההרצאה המרכזית על "חיים בצל השבי: לקחי מלחמת יום הכיפורים". היא ריתקה וריגשה את הקהל בתובנותיה הנוקבות ופורצות הדרך.

ערב עיון לציון 69 שנים לעלייתם לגרדום של סא"ל ד"ר משה מרזוק וסא"ל שמואל עזר

ב-23 בינואר 2023, בעיצומה של המלחמה, התכנסו כחמישים איש בבית "יד לבנים" בנתניה לערב עיון לציון 69 שנים לתלייתם של ד"ר משה מרזוק והמהנדס שמואל עזר. פתחה את הערב הגב' ציונה אוזציקר, בתו של ליבש מסרי, פעיל ציוני במצרים, שנעצר בשל כך במאי 1948 ושהה במחנה המעצר אבו קיר. ציונה הרצתה בקצרה על יהדות מצרים לאורך הדורות. אחריה הרצתה הגב' נורית שפירו, חברת הנהלת הקרן להנצחת קדושי קהיר, על "אידאלים, ערכים ואחריות אישית: 69 שנים ל'עסק הביש'". פרופ' נחם אילן, ראש הקרן, הרצה על "אומנות כמשאב נפשי" תוך עיון במבחר רישומים של מאיר זפרן ורוברט דסה, נידוני קהיר שישבו בכלא המצרי שנים רבות בשל חלקם במבצע "סוזאנה", המכונה "העסק הביש".

במקום הוצגה תערוכה מציוריהם של שמואל עזר, רוברט דסה ומאיר זפרן ומבחר תצלומים אומנותיים של פיליפ נתנסון, ארבעתם נידוני קהיר. התערוכה הוצגה עד סוף חודש מרץ 2024.

בעקבות ערב העיון אפשרה הנהלת "יד לבנים" להציב לוח קבוע ובו סיפור הפרשה ומקצת תמונות וציורים של הנידונים.

אזכרה במלאת 69 שנים לתלייתם בקהיר של סא"ל ד"ר משה מרזוק וסא"ל שמואל עזר

למרות המלחמה הצלחנו לקיים ביום חמישי, ח' בשבט תשפ"ד, 18 בינואר 2024, את האזכרה לסא"ל ד"ר משה מרזוק וסא"ל המהנדס שמואל עזר . למרות המצב הגיעו כמאה בנות מבתי הספר פלך בנות והרטמן בנות בירושלים, לאחר ששמעו הרצאה על הפרשה מפי פרופ' נחם אילן, ראש הקרן להנצחת קדושי קהיר. חיל המודיעין שלח קבוצה גדולה של נציגים,  באזכרה נכח גם תא"ל (מיל') יובל חלמיש, קצין מודיעין ראשי לשעבר ומנכ"ל המל"ם .מנהלת חטיבת הביניים בפלך, יערה קאופמן, נשאה דברים מרגשים על אתגר הזכירה. לפני הטקס ואחריו הקשיבו התלמידות בדריכות לחברי הקרן להנצחת קדושי קהיר ולנציגי המשפחות שסיפרו על הרקע להקמת החוליות בקהיר ובאלכסנדריה ועל תעצומות הרוח של גיבורי הפרשה. נורית שפירו, חברת הנהלת הקרן להנצחת קדושי קהיר, הנחתה כרגיל את הטקס בטוב טעם וברגישות.

X סגירה
גלילה למעלה